Onze ondersteuners

Wij zijn er voor jou.
Het begint met contact.
Durf te vragen,
het hoeft zelfs niet voor jezelf te zijn.

Door een ander om hulp te vragen
laat je zien hoe belangrijk hij of zij voor je is.

Dorpsondersteuners

Jacqueline de Wit

Dorpsondersteuner voor Baarschot en Diessen. Ze is bereikbaar op tel 06 16084720

Veerle van de Loo

Dorpsondersteuner voor Haghorst. Vanaf 1-1-2019 werkt Veerle voor Cooperatie Haghorst. Ze is bereikbaar op tel 06 24744397

Waarvoor kunt u terecht bij onze dorpsondersteuner?


Weet je het even niet meer?
Waar moet ik zijn?
Hoe moet ik hieraan beginnen?
Wie moet ik bellen?
Het zou zo fijn zijn als er iemand naar me luistert en meedenkt.

Een dorpsondersteuner kan je helpen. Een dorpsondersteuner doet precies wat haar naam aangeeft: zij ondersteunt het dorp. Of eigenlijk: de inwoners van het dorp met vragen op het gebied van zorg, welzijn, wonen en leefbaarheid. Vragen van jong en oud. Grote en kleine vragen. De dorpsondersteuner is iemand die weet wat er leeft in het dorp en die je op weg kan helpen. Enkele voorbeelden van vragen zijn :

 • Ik voel me eenzaam en wil andere mensen hier niet mee lastigvallen.
 • Ik vind het moeilijk om elke dag voor mezelf te koken, kan het anders?
 • Boodschappen doen lukt niet meer, wie kan me helpen?
 • Ik ben tijdelijk minder mobiel door een operatie … Hoe los ik dit op?
 • Ik ben mantelzorger maar zou graag een middag vrij zijn. Hoe regel ik dit?
 • Ik maak me zorgen om een gezins- / familielid of dorpsgenoot.
 • Er komt een consulente van de gemeente voor een keukentafelgesprek
  en ik wil er graag een onafhankelijke ondersteuner bij.
 • Ik ervaar problemen met de opvoeding van mijn kind en wil hier graag met iemand over praten.
 • Ik wil zo zelfstandig mogelijk blijven wonen, wat kan ik hiervoor regelen?
 • Ik heb het financieel heel moeilijk en weet niet meer hoe het op te lossen…

  Kort gezegd, voor alle vragen en adviezen over zorg, welzijn, wonen en leefbaarheid.

  De dorpsondersteuner biedt een luisterend oor,
  geeft een advies waarmee je verder kan en/of zorgt dat je de zorg krijgt die je nodig hebt.
  De dorpsondersteuner weet zeker niet altijd de oplossing, maar kan met de vragen
  (indien gewenst) terecht bij andere dorpsondersteuners, instanties en vrijwilligers.  

  We helpen je graag!
  Jacqueline en Veerle.

Inloopspreekuur

Waar en wanneer kunt u terecht voor het inloopspreekuur Wij-wel?

Openingstijden inloopspreekuur Wij-wel:
Iedere woensdag van 11.00 uur tot 13.00 uur

Waar:
De Eenhoorn, Theresiastraat 11, Diessen

Contact:
0616084720   Jacqueline de Wit – van Raak
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09.00 tot 16.00 uur
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: wij-wel.nl

Ervaringen

Brigitte Vermeulen en Carin van Gorp
Dorpsondersteuner te Diessen en Baarschot, bijna de mooiste baan die er is. (oktober 2016)

Drie jaar wass Carin van Gorp Wij-wel dorpsondersteuner in Diessen. Bij aanvang een nieuwe functie, bij een nieuwe stichting. In die drie jaar heeft Carin, samen met vele anderen, veel kunnen betekenen voor volwassen kwetsbare dorpsgenoten. En kwetsbaar is een relatief begrip. Van betekenis zijn voor een ander geeft veel voldoening. En nu gaat ze vertrekken bij Wij-wel. Er is nl nog een mooiere baan, bij Kinderthuiszorg Nederland, waar ze veel kan beteken voor kwetsbare jonge mensen. Diessen laat Carin met een gerust hart achter. De dorpsondersteuner functie omvat laagdrempelig beschikbaar zijn voor de inwoners, zodra er vragen zijn op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Daarbij bleken veel inwoners iets te willen betekenen voor een ander.

Op de website van Wij-wel staat een uitgebreid hoofdstuk AANBOD met allerlei aanbod, waarvan gretig gebruik wordt gemaakt. Nou ja, een enkel aanbod is zo specialistisch, dan kan het wel even duren voor dat er een VRAAG komt. Daarnaast moet niet alleen “ VRAAG en AANBOD” matchen, maar ook de betrokken personen. En soms is het aanbod zo eenvoudige van aard, maar wel heel belangrijk, zoals een extra oor zijn bij een bezoek aan een medisch specialist. In aanvang waren het vooral ouderen die aanklopte bij de dorpsondersteuner, o.a. op het woensdag spreekuur. Nu zijn het ook jongere en gezinnen die de weg weten te vinden.

Doordat er breed gebruik wordt gemaakt van deze Wij-wel voorziening groeit het netwerk en zijn er steeds meer mensen vrijwillig in te zetten. De een heeft een beetje tijd, de ander heeft zeeën van tijd, voor elkaar en met elkaar, het Wij-wel motto, kun je realiseren in allerlei vormen en toonaarden. De zelfredzaamheid van de inwoners vergroten is een telkens terugkerend aandachtspunt en daarbij is het weleens nodig om tegengas te geven. Een voorbeeld: mag een man en vrouw eind 80, met een groot huis en een grote tuin, aankloppen bij de dorpsondersteuner. Natuurlijk wel, maar hadden de betrokkenen niet beter kunnen anticiperen op hun eigen situatie. Moeten de beschikbare vrijwilligers worden ingezet voor degene die zelf geen maatregelen nemen in hun eigen situatie. Meestal groeit er iets moois na tegengas, eerst de teleurstelling, daarna het werken met succes aan de eigen situatie. Familie, vrienden, de buurt, betaalde hulp, als je de problematiek schetst zijn er meestal helpende handjes. Na een aanvankelijk teleurstelling tot een goede verbetering komen, geeft een prettig gevoel. De dorpsondersteuner heeft in een aantal buurten inmiddels ook de hulp van een buurtondersteuner.

Carin heeft met veel plezier haar energie gestoken in deze vorm van burenhulp, die nog steeds groeiende is. Ook het behoud van het Consultatiebureau, Puberbrein avonden en andere maatschappelijke kwesties waarmee het bestuur van Wij-wel aankomt leidt tot een nuttige gedachtewisseling en veelal leuke bijeenkomsten. De verantwoordelijkheid van o.a. zorg ligt voor een belangrijke deel op het bordje van de Gemeente. De dorpsondersteuner heeft soms een taak bij het aantonen of aankaarten van kwetsbare personen/gezinnen, waarbij blijkt dat er veel mogelijk is. Er is misschien wel minder geld beschikbaar, niet altijd betekent dat, dat er dan ook minder zorg beschikbaar is. Maatwerk heeft soms zelfs geleid tot meer zorg nu dan in het verleden mogelijk zou zijn geweest. De dorpsondersteuner werkt intensief samen met de ledenconsulent van Thebe Extra. De leden van Wij-wel hebben veel aan de samenwerking met Thebe Extra. De kleine schaal van Wij-wel, samen met de grote schaal van Thebe Extra rendeert daadwerkelijk.

Inwoners die geen lid zijn van Thebe Extra doen zich zelf tekort. Carin zal ook afscheid moeten nemen van Brigitte Vermeulen, de Thebe Extra ledenconsulent, en dat is natuurlijk lastig. Drie jaar intensief samenwerken schept toch een band. Aan het bestuur van Wij-wel de taak een goede vervanger te vinden. Vanuit Baarschot en Diessen zal het even wennen zijn, zonder onze Carin.

Carin zelf kijkt met een brede blije glimlach terug op het werken als dorpsondersteuner en bedankt iedereen uit Diessen en Baarschot (en Haghorst) waarmee ze contact heeft gehad voor deze mooie tijd en mooie ervaring.
Ria Blankers, Wij-wel dorpsondersteuner Haghorst
Vanaf oktober 2015 tot november 2017 was Ria Blankers dorpsondersteuner in Haghorst. In 2016 vertelde ze: “Met veel plezier doet ze haar werk en Haghorstenaren weten haar, in positieve zin, te verwonderen. “Bende dáor”, een hartelijk welkom op een enkele plaats waar al langere tijd werd uitgezien naar haar komst. Haar helpende hand is dringend nodig, haar komst ook, de zoektocht naar oplossingen voor het betreffende gezin kan beginnen. Maar ook; “we komde doen”, om na een goed gesprek de deur uit te gaan met een of meerdere op te lossen vraagstukken. Het oplossen van vraagstukken kan met hulp van andere professionals maar ook dikwijls lokaal. Er zijn in Haghorst voldoende helpende handjes. Een wens van Ria is dat die helpende handjes zich meer aanbieden. Nu vind ze ze wel, maar moet daarvoor veelal haar eigen netwerk aanboren. Dat netwerk mag best groter. De tweewekelijks koffie inloopochtenden in d’n Deel van HALLO Haghorst gebruikt Ria als contactmoment. Ze hoort daar het wel en wee en jong en oud kunnen ook daar bij haar terecht. Opvallend is dat jong en oud haar weten te vinden. Alleenstaande ouderen, al op leeftijd, maar ook jonge gezinnen met kinderen, waarbij de problematiek even het gezin overstijgen, kloppen aan. Maar er blijven ook Haghorstenaren die zelfstandig een schouder onder een problematiek zetten. Dat moet ook zo blijven, en als de oplossing van het probleem niet in beeld komt, dan is er ook de weg naar de dorpsondersteuner. Verrassend is ook dat soms gedacht wordt dat de dorpsonderstuener geld kost. Welnee, de gemeente Hilvarenbeek stelt gelden voor de dorpsondersteuner ter beschikking, de diensten zijn verder gratis. Ria is blij met het succes van de eetkamer in D’n Deel. Geweldig om te zien hoe mensen die elkaar al jaren kennen, elkaar opnieuw leren kennen. Ria ervaart de samenwerking met de dorpsondersteuners uit de diverse kernen als heel prettig en versterkend, alsook de samenwerking met HALLO Haghorst. Dorpsondersteuner in Haghorst kost veel energie, maar geeft ook voldoening“.

In 2014 hebben we met vele vrijwilligers, verenigingen en organisaties kennis gemaakt die klaarstaan voor inwoners uit Diessen, Baarschot en Haghorst. Voorbeelden hiervan zijn; Amarant, bibliotheek, Contour de Twern, ergotherapie, gemeente, Harmonie St Willibrordus, IDOP Haghorst, Jong Nederland, KBO, Leystromen, maatschappelijk werk, verloskundigen en Zorgboerderij de Wederloop.Met de WMO consulenten hebben we veel samengewerkt. Door de veranderingen in de zorg per 2015 hebben we veel bezoekers mogen ontvangen met vragen die onder verantwoordelijkheid van de WMO vallen. We kennen elkaar inmiddels persoonlijk en kunnen elkaar rechtstreeks bereiken. Wat heel fijn is is dat we ook veel vrijwilligers hebben. Een aantal inwoners kwam spontaan op ons af om zich aan te melden als vrijwilliger bij Wij-wel. Diensten die vrijwilligers willen bieden zijn erg wisselend. Voorbeelden zijn; vervoer naar ziekenhuis, administratieve ondersteuning, hulp bij mensen met beperking in gehoor, tuinonderhoud, timmerwerkzaamheden, binnenhuisarchitect die bij mensen die door beperking aanpassingen in huis moeten doen mee wil kijken hoe de woning toch gezellig kan blijven, boek maken samen met mensen met beperking, boodschappen doen, “oppassen” ter ontlasting van mantelzorger en iemand gaf aan goed te kunnen breien.

Met behulp van de vrijwilligers hebben we al veel mensen ontlast of zelfs uit de brand geholpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn; inwoner wil de dakgoot leegmaken en de heg knippen van zorgafhankelijke buurman. Mevrouw met dementerende man heeft met broers / zussen een schema gemaakt wie wanneer in huis komt zodat ze ook een keer wat voor zichzelf kan doen. Al aantal keer een vrijwilliger ingezet ter ontlasting van mantelzorger. Vrijwilliger kwam dan bijvoorbeeld 1 x per week zodat partner hobby kon blijven doen. Inwoner met nauwelijks sociale contacten gaat voortaan naar het eetpunt in de Eenhoorn, vrijwilliger brengt en haalt mevrouw. Er zijn al verschillende inwoners via de dorpsondersteuners aangesloten bij de Diessense kamer. Man met verstandelijke beperking doet boodschappen voor ouder echtpaar die dat niet goed zelf kan. En vrouw met verstandelijke beperking helpt oudere vrouw bij tuinonderhoud.

Brigitte heeft al een groot aantal keer informatie gegeven over mogelijke diensten van Thebe Extra en Brigitte heeft al een aantal keer een woonadvies zelfstandig thuis gegeven. Carin heeft juist veel ondersteuning geboden aan inwoners met een zorgafhankelijk familielid, kennis of buren.

Onze taak van formele en informele zorg aan elkaar koppelen heeft in 2014 echt vorm gekregen, heel fijn te merken dat inwoners echt voor elkaar klaar staan. We hopen dit nog lang te mogen blijven doen. Door voor elkaar klaar te staan kunnen de mensen uit Diessen, Baarschot en Haghorst een heel eind komen! Hiervoor blijven wij natuurlijk op zoek naar mensen die iets willen betekenen, in welke vorm en hoeveelheid dan ook.

Mocht je interesse hebben of wil je wat meer informatie neem dan aub contact met ons op. We spreken dan een keer af en kijken samen hoe we voor elkaar klaar kunnen staan. Het hoeft echt niet veel te zijn. Door het met zijn allen te doen kunnen we veel bereiken!

Tot ziens bij Wij-wel,

Groeten Brigitte Vermeulen en Carin van Gorp tel 088 1176818

Buurtondersteuners

Baarschot

Diessen

Marleen Smits
T.013-5042400
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Diet Kraayvanger
T. 06 23870080
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nico van der Geest
T. 013-5041877
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Harrie van Nieuwkuijk
T. 06 80046479
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

José Vermeer
T. 013-5042374
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

May Tax
T. 013-5042285
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Arja van de Wouw
T. 013 5042183
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jos van de Schoot
06 22381139
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Copyright © wij-wel.nl | Website gerealiseerd door:
  Van Laarhoven Websites