Skip to main content

Werkgroepen

Durf te vragen: Door een ander om hulp te vragen laat je zien hoe belangrijk hij of zij voor je is.

Klik hier voor:
Overzicht van de werkgroepen

OIP

Scroll op deze pagina
naar onder 
om alle werkgroepen
van Wij-wel te zien

Praat vandaag over Morgen

Contactpersonen:
Jacqueline de Wit, Sjef van Roovert, Corrie van den Hout, Jojanneke Buylinckx en Ben Hagenberg

Deze werkgroep is opgericht in 2023, n.a.v. de ontwikkelingen in de Zorg en de aankomende problematiek, met onder andere vergrijzing. Op donderdag 16 november is er een eerste bijeenkomst georganiseerd en de kernactiviteit wordt gedragen door de Dorpsondersteuner, samen met haar Buurtondersteuners. “Wij-wel” wil met de inwoners in gesprek, door jullie zelf te laten praten en meedenken. Liefst met alle leeftijden door elkaar.
Dit Thema wordt binnen de gemeente Hilvarenbeek ook genoemd: Voorzorgcirkel.
Praat vandaag over Morgen is een Landelijke actie, om bewustwording over de problemen in de Zorg met iedereen te bespreken en te bekijken wat iedereen aan de oplossing kan bijdragen


Repair Cafe

Repair cafe

Contactpersoon: Marian Hoozemans tel  06 45693906

De werkgroep repaircafé bestaat uit Jac Linnemans, Marian Hoozemans, Bart van Gestel, Kim van Korven en Mieke Hendrikx. Deze werkgroep zorgt ervoor dat er twee tot driemaal per jaar een repair café plaatsvindt in Hercules. Er zijn ruim 20 vrijwilligers verbonden aan het repair café. Het repair café heeft verschillende hoeken. In de hout-bewerkhoek kunnen stoelen, speelgoed van hout en kerst-stallen gerepareerd worden. In de fiets hoek kunnen ook o.a. bolderkarren, rollators en wandelwagens worden gerepareerd. Rem kapot, band slap, licht wat niet werkt? Kom gerust eens aan. De dames in de textiel hoek maken geen ritsen in winterjassen, maar wel uw kapotte knuffel, een gat in je broek? De moeite waard om de dames eens te laten kijken wat ze er van kunnen maken .De meest verschilde artikelen komen binnen bij de elektro hoek. Krultangen, radio’s, voetenbadjes, wekkers, koffiezet apparaten. Menig apparaat wordt tot leven gebracht. Het repair café is voor jong en oud. Een misverstand wat we graag de wereld uit helpen is dat het alleen voor mensen met een kleine beurs is. Iedereen is welkom! De vrijwilligers werken gratis, voor eventuele aanschaf van materialen word een bedrag in rekening gebracht. Niets in huis wat gemaakt of nagekeken moet worden? Voor een gezellig praatje staat de deur ook open.


Welkom tas

Contactpersoon: Jacqueline de Wit

De werkgroep welkom tas werkt aan een welkom tas. Een tas gevuld met informatie van lokale ondernemers en verenigingen, door buurtgenoten ter beschikking gesteld aan nieuwkomers in de buurt. Eind 2019 is waarschijnlijk de realisering.

Wil je contact maken met je nieuwe buren en hen bekend maken met je dorp, dan is de welkom tas, van harte welkom


Vervoer

Contactpersoon Haghorst: Wilma Paulissen 013-5041695 
Contactpersoon Diessen/Baarschot: Hannie de Laat 013-5042069

Soms zit je met je handen in je haren. Je moet vervoert worden, echt noodzakelijk. Maar zelf heb je geen vervoer beschikbaar. De buren/buurt kunnen je ook niet aan vervoer helpen. En de directe omgeving of kenniskring heb je ook al benaderd. Er is geen bus of buurtbus beschikbaar. De deeltaxi kan je ook al niet vervoeren en ziekenvervoer laat het ook afweten. Dit komt nooit voor, hoor ik u zeggen. Wij-wel zou willen dat dat waar was, maar helaas.

Te regelmatig komen mensen in problemen vanwege geen vervoer. Twee werkgroepen, Haghorst en Baarschot/Diessen, gaan een helpende hand bieden. Als u daadwerkelijk neen hebt gekregen bij uw eigen vervoer; neen bij vervoer van de buren, neen bij vervoer door uw kenniskring, neen bij openbaar vervoer, neen bij de regiotaxi, dan is er nu toch vervoer. Niet gratis, alleen overdag en vooraf af te spreken.


Zuster

Contactpersoon: Hannie en Toon de Laat telefoon 06 53985538

Het doel van ZUSTER is zorgspullen behouden, opslaan in een uitleendepot en uitleen aan de inwoners van de kernen Haghorst, Baarschot en Diessen. En dat alles snel, flexibel, dichtbij en tegen een vrijwillige bijdrage. Hannie en Toon de Laat zijn degenen die de zorgspullen innemen, beheren en uitlenen. Vrijwilligers van ons Repair café worden ingeschakeld bij onderhoudsklussen. De verzameling zorgspullen groeit al aardig. In de voorraad hebben we b.v. twee scootmobiels, twee grootbeeld leeshulp-apparaten, een staande leesloep, een opstapstoel, leesloep met lamp, verstelbaar zorgbed,  vier rollators, grootcijfer telefoon, een paar orthopedische schoenen, vier douche-stoelen, een postoel,  rolstoel en  loopband. Iedereen kan en mag deze zorgspullen gratis tijdelijk gebruiken. We gaan ervan uit dat deze spullen in goede staat teruggebracht worden. Een vrijwillige bijdrage is na het gebruik natuurlijk welkom om onze onderhoudskosten te betalen. Hebt u nog goede zorgspullen waarmee we anderen blijkunnen maken? 

ZUSTER staat voor Zorg Uitleen Spullen Thuis Uitleen Elkaar  Reserve


Digitaal

Contactpersoon: Ben Hagenberg 0628460264

De werkgroep Digitaal is binnen Wij-wel opgericht, omdat onze wereld steeds meer digitaal wordt ingericht. Wij-wel merkt dat steeds meer mensen moeite hebben om vaardig met de digitale wereld mee te kunnen doen. Het online handelen, vereist een zeker vorm van digitale vaardigheid en handigheid, zeker als het gaat om contact met de overheid. (Gemeente, Overheidsinstanties en Rijksoverheid), wil je je wel veilig blijven voelen, als je dat online moet regelen. Wij-wel is in samenwerking met de Bibliotheek gestart om de cursus Digisterker aan te bieden, zodat mensen leren werken met de mogelijkheden van DigiD.
In de toekomst gaan we ook de cursus Digivitaler aanbieden, want ook in de zorg moet je steeds meer digitaal regelen.


Romeinen in Diessen

Contactpersonen: Ad van Doormaal en Ad van Korven

Op 'de brink' tussen de huizen aan de Zijthorst staat sinds 2004 het kunstwerk Romeins Rond, ontworpen door Henk Eikenaar. Het kunstwerk, geïnspireerd door Romeinse archeologische vondsten op die plek, herinnert aan de agrarische geschiedenis van ons gebied.  Ook wordt je door Romeinse "Wachters" ontvangen als je Diessen binnen rijdt. Zij herinneren je aan de lange geschiedenis die Diessen heeft. ( meer dan 1650 jaar ) 

De werkgroep Romeinen is bezig met een wandelroute, eventueel gekoppeld aan de Diessense wandelapp, een lesbrief voor de basisschool en een zichtkist, met vondsten, zodat de geschiedenis meer tot leven komt. 


DUO Fiets

Contactpersonen: Ben van de Put

Wij-wel is in het bezit van een “E-bike duo-fiets”. En “Wij-wel" is heel blij dat Ben van de Put hier zo goed voor wil zorgen en mensen veel plezier geeft. Het mooie van deze fiets is, dat als de passagier niet in staat is om mee te fietsen, deze toch mee naar buiten kan. De duo-fiets is namelijk voorzien van een plateau waarop je beide voeten kunt plaatsen. Het is fijn om zo, samen op de duo-fiets de omgeving op je gemak te bekijken. Mocht je alleen zijn en een fietsmaatje/ vrijwilliger zoeken, dan kun je daarvoor contact opnemen met dorpsondersteuner; Jacqueline de Wit. Heb je zin om de duo-fiets te reserveren dan kan Jacqueline U namens “Wij-wel” de gebruikersovereenkomst toezenden ( stuur een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) en zorgt Ben dat deze duo-fiets voor U klaar staat.


Veilig verkeer

Contactpersoon: Ad van Korven

De N395, de provinciale weg Oirschot - Hilvarenbeek, wordt door de provincie aangepast. Wij zijn bij alle overleggen betrokken. Ook de A58, de snelweg Tilburg-Eindhoven heeft ook aandacht. Veilig naar school, veilig op de scootmobiel, veilig in het verkeer, vul maar in.


Formulieren

Contactpersoon: Jac Linnemans

De werkgroep formulieren komt in principe iedere derde donderdag van de maand bij elkaar in Hercules. In 2023 is dat teruggebracht tot een oproep vanuit de coördinator Jac Linnemans, omdat er minder gebruik werd gemaakt door de inwoners.

De leden van de werkgroep zijn:

Jac Linnemans (coördinator), Gerard van Nunen (computer, tablet, telefoon), Jos Comperen (administratie, boekhouding, geldzaken) en Ad van Doormaal (formulieren, brieven, taal).


't Benkske

Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om de twee jaar plaatst Wij-wel een benkske. Tenminste als er een persoon is die een benkske verdient. In het Otjenspark en bij 't kloostertorentje kunt u een benkske aantreffen.


AED

Contactpersoon: Marian Hoozemans

Via een samenwerking van “Wij-wel” en Stichting Heartsafe Hilvarenbeek, willen wij gaan kijken of wij in Diessen een AED-cursus kunnen gaan starten met een jaarlijkse of tweejaarlijkse herhalingscursus.


Zwerfafval

Contactpersonen:
Diessen: Cees Meijs 06 1677366
Baarschot: Gerard Smits 06 57228987

Er ligt in Diessen, Baarschot en Haghorst, niet veel rommel op straat, de bermen en in het openbaar groen. Maar gelukkig zijn er mensen die wat er ligt, willen opruimen. Ze krijgen materiaal van de gemeente, om alles op te rapen. Deze mensen doen het niet alleen om op te ruimen. Ze willen anderen ook laten zien dat het belangrijk is om goed voor onze wereld te zorgen. Maar zij alleen kunnen het niet. We moeten allemaal helpen. Als we samenwerken, kunnen we ervoor zorgen dat er steeds minder rommel op straat ligt.
Vind je drugsafval, meld dat dan aan de politie, of via de Fixi app.


Gildeweide

Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Begin juni 2023 is er een algemene informatiebijeenkomst geweest voor alle aanwonenden van de Gildeweide om ideeën op te halen voor de herinrichting van de Gildeweide. Uit deze groep aanwonenden is een enthousiaste werkgroep samengesteld die samen met Wij-wel in de afgelopen maanden hard gewerkt heeft en allerlei opties en ideeën heeft bekeken voor de Gildeweide. Hieruit is een mooi plan naar voren gekomen, er is o.a. gekeken naar nieuwe wandelpaden, groen, verkeersveiligheid, bankjes etc. Dit plan gaan we presenteren in de vorm van een nieuwe informatiebijeenkomst voor alle aanwonenden op woensdag 13 september. In oktober gaan we het definitieve plan voorleggen aan de verantwoordelijke wethouder. De voortgang loopt nog, hangende op de financien.


Boodschappenpakketten

Contactpersoon: Noud van den Heuvel

Boodschappenpakketten actie Plus en “Wij-wel” is direct hulp geven. 

Voor de jaarlijkse boodschappenactie hebben we dit jaar extra aandacht gevraagd via de info-flyer, die net als de nieuwsbrief, deur aan deur is verspreid.  Dank aan iedereen die hieraan heeft meegedaan. De 6 verzamelpunten hebben meerdere keren moeten rijden, om de gedoneerde levensmiddelen naar hun bestemming te brengen. Soms was dat de Quiet, maar zeker ook via onze dorpsondersteuner, zijn de producten naar inwoners gebracht die het niet breed hebben. Noud van den Heuvel, een van de drijvende krachten achter deze actie, wil daarom nu wijzen op de vraag vanuit de Plus:
Steun onze collega’s Taies en Mahroos, zodat ze hun familie kunnen helpen na de aardbeving in Afghanistan.


Nieuwsbrieven

contactpersoon: Ben Hagenberg

“Wij-wel” geeft jaarlijks meerdere nieuwsbrieven uit. Deze wordt na een bestuursvergadering naar de drukker gestuurd en 2150 x gedrukt. Dat is voldoende om deur aan deur rond te brengen in Haghorst, Baarschot en Diessen.
Voor dit rondbrengen is er een uniek  dekkend verspreidingsnetwerk van vrijwilligers. Natuurlijk wordt deze nieuwsbrief ook digitaal verzonden aan wie daar om gevraagd heeft.

Heb je wat te melden, geef het door aan Ben Hagenberg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Oekraïne

Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sinds de komst van de gevluchte Oekrainers, is er door de werkgroep al veel voor hen gedaan. Helaas is er in hun land nog steeds oorlog


Behaalde resultaten van gesloten Werkgroepen van Wij-wel

Whatsapp Veilige Buurt

Contactpersoon: Laurens Hendrikx

De politie organiseert via Whats App een stukje veiligheid. Wil je als buurt samen een groep en daarbij ondersteuning van de politie, dan leggen wij de link tussen uw buurt en de politie


Kloostertoren

Contactpersoon: Jac Linnemans

Deze werkgroep heeft haar klus afgerond. Het kloostertorentje van de kapel van de Zusters van Liefde uit 1886 is geplaatst op de driehoek Heuvelstraat, Lombartsstraat, Westerwijk. Met een benske en een uitlegbord is een stuk historie bewaard. 

Op zaterdag 17 november is na een jarenlange voorbereiding de kroon oftewel de haan op het werk gekomen van de werkgroep Kloostertoren. De werkgroep is opgericht in februari 2016 en na de verplaatsing in november 2017 is er hard gewerkt aan de renovatie van de kloostertoren. Er zijn heel wat uren doorgebracht door de vrijwilligers op de steigers die Bouwbedrijf Van Gijsel belangeloos heeft uitgeleend aan deze werkgroep.  11 Jaar en 364 dagen na de verplaatsing van de toren vanuit Tilburg staat de toren dan eindelijk op zijn plek. Dankzij de grenzeloze inzet van Reijrink Constructie die de kloostertoren al diverse malen in de kraan heeft gehesen en daarnaast ook heeft bijgedragen aan een gerenoveerde spits.

De spits met daarop het gouden haantje boven op de toren is geplaatst. En de kloostertoren staat als een wachter en herkenningspunt bij de ingang van Diessen. De zonnestralen vallen prachtig op het gouden haantje en het schittert in zijn volle glorie. Diessen heeft het weer!

 


Diessen 1650 in 2020

Contactpersoon: Leon van Bijsterveldt

Deze werkgroep is nu een eigen stichting. De Stichting Diessen 1650 heeft als voorzitter Emile Gimbrére, tel 06-53818943. Diessen is een van de oudste dorpen van Nederland. Verondersteld word dat Diessen ontstaan is in 370 na Christus. In 2020 vieren we dus ons 1650 jarig bestaan. Samen met verenigingen wordt een feestjaar uitgewerkt.


Familiehuis de Eenhoorn

Contactpersoon: Jac Linnemans

Leystromen realiseert in 2019 11 woningen voor stichting Benjamin. Voor het maatschappelijk deel van de Eenhoorn is een nieuwe stichting opgericht, de nieuwe Eenhoorn. Deze stichting gaat voor dit deel van de Eenhoorn de exploitatie realiseren. Voordat Benjamin en de nieuwe Eenhoorn tot exploitatie kunnen overgaan moet het gebouw worden aangepast en heringericht. Daarvoor zijn middelen nodig.


Belevingspad 't Turkaa

Contactpersoon: Martin van Mol

Deze werkgroep heeft haar klus afgerond. Wil je op pad met de familie en de natuur beleven, dan kun je via de site van VNMHilvarenbeek een rugzak bestellen, met loepjes, bakjes, zoekkaarten e.d. Een roelstadpad is gerealiseerd.


Brandveilige bestaande woning

Contactpersoon: Jac Kroot

Deze werkgroep zet zich in voor uw brandveilige bestaande woning. Hebt u op goede plekken brandmelders hangen, zijn uw apparaten brandveilig, hoe zit het met vorming koolmonoxide, enzovoorts. Deze werkgroep is in ruste, maar ontwaakt als u aan de slag gaat. Samen met (een deel) van uw straat of uw buurt zorgen voor brandveiligheid. Dat kan, de werkgroep wordt snel weer actief.