Wij Wel

De film Dr. Kees komt naar Diessen

20220429-121526dementie-2

De film Dr. Kees komt naar Diessen en deze film gaat vertoond worden op donderdag 23 juni 2022, de zaal in Hercules is open vanaf 19.15 uur. De film is gemaakt door Jesse van Venrooij en duurt een uur. Het thema van deze film is Euthanasie en Dementie.

In deze film is dokter Kees zoekend naar de wil van Willy. Is Willy nog wilsbekwaam en kan hij zelf nog beslissen of hij wil leven? Of voldoet Willy aan wat hij ooit heeft opgeschreven en mag hij op basis van zijn wilsverklaring euthanasie krijgen?

Een documentaire over de zoektocht van een arts naar de wil van zijn patiënt.
Dr. Kees is specialist ouderengeneeskunde. Hij geeft begeleiding aan senioren met psychische problemen en gedragsproblemen.

Willy woont sinds ruim een jaar in een verzorgingstehuis. Hij heeft dementie en niet-aangeboren hersenletsel door meerdere valpartijen tijdens het wielrennen. Hij heeft wisselend last van agressie, wanen en is vaak verzonken in zichzelf. De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is voor Willy om euthanasie te krijgen. Zijn vrouw en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring want hij heeft altijd gezegd zo niet te willen leven. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy.

Deze film geeft een inkijk omdat de documentairemaker op de meest kwetsbare momenten aanwezig mocht zijn en die vastlegde in een rauwe, intieme stijl. Deze film maakt duidelijk hoe belangrijk het is om zorgvuldig en met nuance naar het vraagstuk van euthanasie en wilsonbekwaamheid te kijken.
Dr. Kees geeft inzicht in de complexiteit van dit dilemma voor zowel arts als familie. Euthanasie bij een wilsonbekwaam persoon komt in Nederland weinig voor. Omdat er aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan, is er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt en er is een nog kleinere groep artsen die bereid is om de euthanasie ook daadwerkelijk uit te voeren.

De organisatie van deze avond is in handen van Wij-wel in samenwerking met De Vergeten Tuin.
Rens Henquet zal aanwezig zijn, zij is voorzitter van De Vergeten Tuin. De documentairemaker zelf is aanwezig en leidt u door de avond heen. Na afloop is er ruimte voor een gesprek en vragen. Op deze avond zal ook aanwezig zijn Floor Bols uit Hilvarenbeek, zij is specialist ouderengeneeskunde, arts palliatieve geneeskunde en SCEN-arts (Steun en Consultatie Euthanasie Nederland). Als SCEN-arts ondersteunt zij artsen die een euthanasie willen gaan uitvoeren met het mee beoordelen van de zorgvuldigheidseisen die er vastgelegd zijn voor euthanasie.

De inloop is vanaf 19.15 uur bij Hercules in Diessen en de verwachting is dat de avond afgesloten kan worden om 21.30 uur. 

Contact

Copyright © wij-wel.nl | Website gerealiseerd door:
  Van Laarhoven Websites